החוק מחייב כל אישה בהריון לספר על כך למעסיק עד לחודש החמישי להריונה. החוק גם דואג שזה ישתלם לה.
מהן הזכויות המגיעות לאישה בהריון? האם מותר לפטר אישה בהריון והאם מותר לפטר אותה לאחר הלידה? על כך במאמר שלפנינו.
זכויות הנשים בהריון נועדו בכדי להגן על הנשים ולהבטיח להן את זכויותיהן כדי לאפשר להן את השקט הנפשי ואת ההתרכזות בבריאותן בתקופה רגישה זו. ישנן שורה של חוקים והטבות שונות אשר חשוב ללמוד ולדעת אותן כדי שלא ייווצר מצב אשר בו העובדת תפוטר בעקבות ההריון או שלא תזכה להטבות המגיעות לה.
זכויות הנשים בהריון
חשוב לדעת כי כל אישה בהריון זכאית להיעדר מהעבודה לצורך המעקב הרפואי. שעות ההיעדרות המותרות נגזרות ביחס להיקף המשרה ולמספר השעות השבועיות שלה בעבודה. גם לצורך שמירת הריון או בעקבות הפלה היא זכאית לימי מנוחה זאת בכפוף לקריטריונים השונים וכמובן בהצגת מסמכים ואישורים רפואיים מתאימים.
פיטורין בעת הריון
אחת הזכויות הבסיסיות בישראל של האישה ההרה אוסר לפטר אותה במהלך ההיריון. זאת בתנאי שהיא עבדה אצל אותו מעסיק במשך תקופה של לפחות חצי שנה. כאשר בכל זאת עולה צורך בפיטורין שאינם קשורים להריון עצמו הרי שהוא יוכל להתאפשר כצעד חריג תוך קבלת היתר מיוחד מטעם משרד התמ"ת תוך הצגת סיבת הפיטורין. כל הסכם עבודה אחר אשר מסתיים במהלך ההריון – יחודש באופן אוטומטי לזמן בלתי מוגבל.
כמו כן, אין לפגוע בהיקף המשרה של עובדת בהריון באופן כזה אשר יפגע בשכרה.
זכויות לאחר הלידה
ישנן הזכויות השונות שהאישה זכאית להם לאחר הלידה מטעם הביטוח הלאומי. זה כולל:
- מענק לידה – התשלום מוענק בהתאם למספר הילדים שנולדו באותה לידה.
- קצבת לידה – הקצבה מיועדת ליולדת שילדה יותר מילד אחד בלידה אחת.
- דמי לידה – קצבה מטעם הביטוח הלאומי לנשים עובדות שיצאו לחופשת לידה.
- היעדרות בתקופת ההנקה – עד ארבעה חודשים מהלידה זכאית עובדת מיניקה לשעת הנקה ביום.
פיטורין לאחר לידה
גם לאחר הלידה ישנן זכויות שונות אשר אוסרות את פיטורי העובדת. למעשה אין לפטר את העובדת בתקופת חופשת הלידה ועד לאחר 45 ימים מסיום החופשה. מלבד זאת גם אם נטלה האישה חופשה ללא תשלום – אין לפטר אותה משך תקופה זו. אישה הסבורה כי מגיעים לה פיצויי פיטורין מסיבות שונות או שזכויותיה כעובדת לא כובדו – מומלץ כי תפנה אל עורך דין לענייני עבודה בכדי שתקבל את כל זכויותיה המגיעות לה על פי חוק.